Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei

 4 mei-herdenking zal maandag stiller worden dan ooit. Stil waren we natuurlijk al, maar in deze coronatijd zal op de beroemde herdenkplekken (bijna) niemand zijn. Wat is er wél voor, tijdens en na de Nationale Dodenherdenking?  

De Nationale Herdenking vindt dit jaar wel plaats, maar dan zonder publiek. Zonder Publiek in Amsterdam en alle andere herdenkingen in Nederland.  In Amsterdam op de Dam zullen er door 2 Scouts samen met onze Koning en Koningin kransen gelegd worden. U kunt thuis meekijken én deelnemen.

DE VLAG HALFSTOK
De Nederlandse vlag hangt halfstok. Het Nationaal Comité heeft gevraagd om dit, omdat iedereen vooral thuis is, de hele dag van ’s morgens vroeg al te doen en niet alleen (zoals het eigenlijk hoort pas) na 18.00 uur tot voor zonsondergang. 

POSTER, Kunt u geen vlag uithangen en wilt u toch uiting geven aan uw betrokkenheid bij 4 en 5 mei, dan kan ook een herdenkposter voor het raam hangen. de poster vind je hier

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen.

In Coevorden luid om om 19.59 uur het fluitsignaal van Smurfit Kappa Solid Board . Daarna volgen de twee minuten stilte.

Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.
De tekst van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus kunt u hier vinden.

In Coevorden zijn wij als Scouting sinds 2007 betrokken bij de Herdenking in Coevorden. Ook dit jaar zijn wij gevraagd om enkele taken te doen. Daarnaast doen we mee met het initiatief van #Herdenkingssteentjes.

-’s Morgens vroeg hangt Scouting de vlag halfstok bij het verzetsmonument in Coevorden.

- later die dag zorgt Scouting ervoor dat de bloemen worden gelegd bij de 7 oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Ballastweg.

- Daarnaast doen we mee met het landelijk initiatief #herdenkingssteentjes; “Iedereen draagt een steentje bij aan de herdenking”. Iedereen kan een steentje beschilderen of een naam erop zetten, waardoor het een herdenkingssteentje wordt. Deze brengen we bijeen bij het verzetsmonument waar ze in de vorm van de Nederlandse vlag, een hart, bloem of de vrijheidsfakkel zijn gelegd.

Real time web analytics, Heat map tracking

Login

Contact

Ballastweg 52
7741 ZLCoevorden
Tel*: 0524 513624
Mail: info@drostengroep.nl

*Alleen bereikbaar tijdens opkomsten op vrijdag en zaterdag

Laat je uitdagen!