Wie zijn wij? - Scouting in Coevorden

Algemeen

De Drostengroep is een gemengde scoutinggroep met ruim 100 leden in de leeftijd van 7 tot 23+ jaar.

Bij de Drostengroep staan plezier, uitdaging en leerzame opkomsten voorop. Samen willen wij kinderen een veilige, uitdagende en plezierige tijdsbesteding bieden.

Wij zijn een actieve groep waar veel activiteiten worden ondernomen. De oudere leden hebben vaak een dubbelfunctie als leiding en stamlid met allen hun eigen interesse en kunde.

Onze Scoutinggroep maakt deel uit van de landelijke vereniging Scouting Nederland. In ons land zijn ongeveer 1500 scoutinggroepen actief.

Ruim 30.000 vrijwilligers maken het mogelijk dat meer dan 90.000 kinderen en jongeren het spel van Scouting spelen. Een groot deel van die vrijwilligers doet dat als leidinggevende. Daarnaast zijn er allerlei mensen actief in verschillende besturen en in ondersteunende functies.

Leidinggevenden worden door Scouting Nederland zelf opgeleid. Het trainingsaanbod is maatwerk. Na een basistraining blijven leidinggevenden zich verder ontwikkelen met gespecialiseerde vervolgtrainingen. Ook voor leiding staat plezier voorop. We doen het tenslotte vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Scouting in Coevorden

De eerste scoutinggroep in Coevorden, de ‘Coevordensche padvinderstroep’ dateert van 1915, zo is te lezen in het landelijke blad ‘de Padvinder’ van mei  1917.

Er is sprake van opheffing toendertijd bestaande vereniging in twintigere jaren. Het "waarom" ervan is niet bekend. In het najaar van 1930 start het N.P.V. " Van Heutsz" –groep (alleen jongens). In 1946 start de katholieke verkennerij. In 1947 start de padvindsters jeugdbeweging “ABIOS”. En in 1967 is er de oprichting van de katholieke welpen, `De Jeroengroep` van VKJB.

Op 10 januari 1965 is de Stichting "Scouting het Huis" opgericht. Mede omdat er twee groepen in Coevorden, Van Heutsz en ABIOS, in samenwerkingsverband hun onderkomen hebben geregeld in het leslokaal van de Koningin Wilhelminaschool.

De naam Drostengroep is in 1980 ontstaan door het samengaan van twee padvindersverenigingen in Coevorden. Dit waren de Van Heutszgroep en ABIOS. De twee kleuren van de Drostengroep (rood en geel) komen voort uit het wapen van Coevorden. Oorspronkelijk was de Van Heutszgroep paars en ABOIS geel.

De naam Drostengroep komt voort uit de Drosten van Drenthe  (tevens gouverneur van de vesting Coevorden) die lange tijd over Coevorden en Landschap Drenthe regeerden. Tussen 1400 en 1800 viel Drenthe onder het gezag van het bisdom Utrecht. In deze periode werd Drenthe vanuit Coevorden door de Drosten bestuurd.

In de gemeente Coevorden zijn vele verwijzingen naar deze periode en de naam Drosten kom je dan ook tegen bij andere verenigingen, wegen en waterwegen zoals het beekje Drostendiep.

Gebouw ‘Blokhut de Hoed’
Ons gebouw ‘Blokhut de Hoed’ is in september 2005 officieel in gebruik genomen door alle speltakken. Onder leiding van Arie Veenendaal en Joop Korenhof (sr) is in de twee voorafgaande jaren hard gewerkt aan ons nieuwe gebouw ‘Blokhut de Hoed’. De naam van het gebouw komt mede door de vormgeving het dak, de brede goten samen met het puntdak hebben de vorm van een oude scoutinghoed.

De Hoed

 

Real time web analytics, Heat map tracking

Login

Contact

Ballastweg 52
7741 ZLCoevorden
Tel*: 0524 513624
Mail: info@drostengroep.nl

*Alleen bereikbaar tijdens opkomsten op vrijdag en zaterdag

Laat je uitdagen!