Speltakken - PiVo's - De Yekkostam

 

De Yekkostam

-          De stam bestaat uit mensen van 18 jaar en ouder. Als stamlid ondersteun je de groep. Veel stamleden zijn dan ook zelf leiding.

-          Er zijn bij ons stamleden en stamgasten. De stamleden zijn iedere week actief. De stamgasten zijn oudleden die max 4x per jaar langs komen.

-          De stam organiseert zelf ook opkomsten op zaterdagavond, en veel stamleden gaan naar de vele regionale kampen.

-          De Yekkostam is een naam ontstaan uit het verleden. In de Yekkosage wordt dit duidelijk verteld. Lees hier de Yekkosaga

-          Stamleden die niet meer zo actief zijn doordat ze een gezin krijgen, studeren, verder weg wonen of andere redenen hebben om minder vaak aanwezig te zijn kunnen er voor kiezen om stamgast te worden. Zo zijn ze nog steeds van harte welkom tijdens opkomsten en kampen, maar wordt niet meer verwacht dat ze er altijd zijn.


 

Een stam met ballen! (vrouwen zijn ook welkom)

De hunebedden wie kent ze niet....toch kloppen de verhalen rondom deze verzameling stenen niet .... voor het echte verhaal rondom de hunebedden lees DE YEKKOSAGE 


 


De sage van de Yekko

We hebben het over een jaar of 4 geleden, enkele duistere figuren hingen aan de lippen van een van hen. Het ging over het verhaal achter de stam in oprichting, DE Yekko stam. Hieronder het verhaal van die bewuste avond. Jeronimo vertelde:

In primitieve tijden, lang, lang geleden, leefden in het Drentsche landschap creaturen die er nog al vreemd uitzagen. Maar voor die tijd waren ze zeker niet lelijk, nee de tyranosaurus Rex die was knap! Deze creaturen waar we het over hebben luisterden naar de naam: de YEKKO (of ze ook echt kwamen wanneer je hen riep is niet bekend).
Deze slurfachtige had enkele karakteristieke lichaamskenmerken, te weten: zijn bovenmaatse teelballen, zijn mamoetachtige slurf en zijn hard-ogende doch zijdezachte vacht.

De overlevering verteld ons dat deze beesten zachtaardig van karakter waren, ze namen zelfs hun hoed af wanneer ze andere schepselen begroetten. Echter wezens die het in hun hoofd haalden om de Yekko een loer te draaien kwamen van een koude kermis thuis. Ze hadden een geheim wapen:.hun slurf. Dit lange uitstulpsel was niet zomaar een wormvormig aanhangsel, neen het was een dodelijk wapen. Menig brontosaurus heeft het leven gelaten al trachtend de hoed van de Yekko te ontvreemden. Een flinke zwaai met deze slurf kwam vaak hard aan en daarbij werd er gericht geslagen. De nogal uit de kluiten gewassen teelballen werden gebruikt als ware het skippyballen. Zodoende was de Yekko het snelste wezen van de planeet?

De Yekko, trotse heerser van de hondsrug! Hij heeft zijn sporen achtergelaten. En hoe, waar menigeen nog in de veronderstelling leeft dat de keien die opgestapeld de Drentsche bossen sieren, gevormd zijn door de mensch, komt bedrogen uit!
Hier is de Yekko voor verantwoordelijk gezien het volgende.
Wanneer de eerste krokussen zich ontvouwden waren er grote populaties vrouwtjes en mannetjes Yekko's bijelkaar te vinden. Ze gingen paren, na deze ogenschijnlijke ruige bezigheid lieten de mannetjes Yekko's hun testikels vallen. Deze versteenden alsof de tijd in ene enkele duizenden jaren vooruitsprong. Na het verstenen van de ballen werden deze bij wijze van ritueel met verenigde slurfkracht op elkaar gestapeld. Waaronder de vrouwtjes Yekko haar spruit ten wereld kon brengen.
Moar zoals altied kwam an dat gejakker een end. De Yekko werd na enkele jaren van dolle pret met uitsterven bedreigd? Het waren ene Barney Rumble en Fred Flinstone die de ballen van de Yekko gebruikten om enkele strikes mee te gooien op den bowlingbaan!?!? De mannetjes hadden geen moment rust om nieuwe te laten groeien of de bloeddorstige Neanderthalers stonden al weder met ene knuppel op de hoek van het bos.
Ook vonden deze holbewoners het zo nodig om de Yekko-broedplaatsen te gebruiken als bungalows voor den doden?.het is van den zotte! Het is het trieste verhaal van deze stoere dieren die lang, lang geleden de steppe in Drenthe onveilig maakten?..

Jeronimo besloot met een woest gebaar zijn verhaal en zei de gevleugelde woorden: `Bepaal jij dat!?; zich richtend op de streken van de holbewoners? De inmiddels in slaap..eh de aandachtig luisterende groep zei volmondig `NEEN. Zo wil het dat bijwijze van homage aan de Yekko er een nieuwe stam in het leven werd geroepen:

DE YEKKOSTAM, DE STAM MET BALLEN (vrouwen zijn ook welkom)

 

link

 


ZOKA 2020 - X

geen stam zoka gehad, maar er is sprake van organisatie van een WIKA'21 (winterkamp)

NPK 2020 - X

NPK heeft niet plaatsgevonden i.v.m. Corvid-19.

ZOKA 2019 - X

geen stam zoka gehad.

NPK 2019 - Kloosterleven MCDXIX.89 - Yekkostam 


ZOKA 2018 - X

geen stam zoka gehad

NPK 2018 - Medisch Centrum Marnewaard - Yekkostam -> M*A*S*H

ZOKA 2017 - Beren boot

Er lijkt er weer een stamZOKA aan te komen. In 2014 ging een groot gedeelte van de Drostengroep in Duitsland op zomerkamp en in 2017 gaan we weer die richting op, nu naar de locatie Hase Natur Camping, Gross Dorgen, Haselünne. Inclusief de Welpen en Scouts (en enkele Explorers die met de Stam mee mogen)

Zelf kijken, zie volgende Duitse stafkaarten of bekijk het kaartje hieronder met toegevoegde details:
https://www.umweltkarten-niedersachsen.de/umweltkarten/ (en dan rechtsonder de juiste kaartweergave selecteren)
https://www.outdooractive.com/de/tourenplaner/

NPK 2017 - in de Olie

ZOKA 2016 - X

geen stam zoka gehad.

NPK 2016 - Freak shows - Yekkostam -> Freek Show

ZOKA 2015 - X

Dit jaar geen stam zoka gehad. 
Chiel en Bart zijn met de Exploreres als begeleiding mee gegaan, op het eiland in Haren (Groningen) gebouw van De Trekvogels.
Oud-stamlid Wilco is met de scouts als hulp meegegaan naar Ada's Hoeve in Ommen (Renbaan A).
Verder zijn vele stamleden al leiding en met hun eigen speltak op zoka meegeweest.
De welpen zaten eveneens (eerder gereserveerd als de explorers) op het eiland in Haren (Groningen) gebouw van de Look-Wide.

NPK 2015 - Rockabilly

klassieker...

ZOKA 2014 - Fort Boyard

In 2014 ging een groot gedeelte van de Drostengroep in Duitsland op zomerkamp.

Locatie: Schiereiland bij Hamm, Haselünne:

Toen hebben enkele Yekko stamleden en stamgasten hun plekje op het terrein opgeëist. 
In het thema van Ford Boyard waren we gevestigd als poortwachters en stelde ons verdienstelijk op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NPK 2014 - (h)Oertijd

Real time web analytics, Heat map tracking

Login

Contact

Ballastweg 52
7741 ZLCoevorden
Tel*: 0524 513624
Mail: info@drostengroep.nl

*Alleen bereikbaar tijdens opkomsten op vrijdag en zaterdag

Laat je uitdagen!