Wie zijn wij? - Wat is Scouting?

Wat is scouting?

Scouting staat voor uitdaging en plezier! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren. De doelen van het Scoutingspel zijn omschreven in de spelvisie.

Er zijn verschillende soorten Scouting: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Binnen een Scoutinggroep zijn er verschillende leeftijdsgroepen, we noemen dat speltakken, waarin kinderen en jongeren uit één leeftijdsgroep hun spel spelen. De Drostengroep is een land-scoutsgroep en daarbij doen we ook veel wateractiviteiten. De speltakken bij de Drostengroep zijn 7-11 jaar (welpen), 11-15 jaar (scouts) en 15-18 jaar (explorers). 18 jaar en/of ouder? ook dan biedt Scouting uitdaging bijvoorbeeld bij de Stam als PiVo (roverscout en plusscout), hulp bij diverse taken, als leidinggevende of als bestuurslid!

Spelvisie

Scouting gaat uit van een spelvisie waarin de doelen van het spel omschreven zijn en de activiteiten sluiten hierop aan.
De spelvisie van Scouting is samen te vatten in het woord SCOUTS.

spelvisie_small

Iedere week hebben we bijeenkomsten met de jeugdleden, we noemen dat opkomsten en staan in het teken van een activiteit. Dit kan per opkomst van alles zijn. Vaak aan bod komt ‘sport en spel’, scoutingtechnieken (pionieren, vuur maken, kamperen), expressie, ‘natuur en buitenleven’, vlotvaren en vele andere activiteiten. Scouting probeert alle aspecten uit de maatschappij aan bod te laten komen en biedt de leden iedere week iets anders!

Scoutingtradities

Iedereen kent er wel een paar, de tradities van Scouting. Het uniform - wat we tegenwoordig Scoutfit noemen! - , het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Ook de Drostengroep hecht waarde aan deze gebruiken. De tradities bestaan onder andere uit:

  • Het Uniform

Tegenwoordig wordt het uniform ook wel Scoutfit genoemd. Binnen onze groep bestaat dit uit een blauwe broek, een blouse met een aantal insignes, en de groepsdas in de kenmerkende kleuren rood/geel. Elke speltak is te herkennen aan zijn eigen kleur blouse. Tijdens de opening en sluiting en activiteiten buiten de blokhut hebben wij deze blouse altijd aan en dragen we de groepsdas.

In het verleden hoorden ook een baret of hoed, de bruine broek en sokken met kwastjes bij het standaard uniform. Bij onze groep is al lange tijd geleden besloten om deze af te schaffen. Onze welpen dragen tegenwoordig (facultatief) een groene pet (tegen de wind / regen / zon).

  • Openen en Sluiten

Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere groep doet dit op een eigen manier. De welpen ,scouts, explorers en stam hijsen de vlag en zeggen de wet op. Het openen en sluiten van de opkomst met het hijsen van de vlag geeft duidelijk aan wanneer het scoutingspel begint en eindigt.

 

Lees hier meer om lid te worden van de Drostengroep

Lees hier meer over het worden van leiding bij de Drostengroep of vrijwilliger bij een van de andere beheerstaken

 

Geschiedenis van scouting

http://www.scoutquest.com/index.php?sec=2&id=6&title=1857_tot_1945

Real time web analytics, Heat map tracking

Login

Contact

Ballastweg 52
7741 ZLCoevorden
Tel*: 0524 513624
Mail: info@drostengroep.nl

*Alleen bereikbaar tijdens opkomsten op vrijdag en zaterdag

Laat je uitdagen!