Vertrouwenspersoon

We doen ons best om te zorgen dat scouting voor iedereen een leuke en leerzame vrijetijdsbesteding is. We willen dat iedereen die lid is van Drostengroep Scouting Coevorden zich daar thuis en veilig voelt. Toch kan het zijn de je in een situatie komt waarover je graag met iemand in vertrouwen wilt kunnen praten. Dit geldt zowel voor jeugdleden, hun ouders als voor vrijwilligers. Voor dit soort situaties is er binnen onze Scouting verenging  een vertrouwenspersoon aangesteld.

Wat doet de vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor een gesprek en advies als het moeilijk of onwenselijk is om deze vragen direct met de betrokkene(n) te bespreken. Dit kan gaan om zaken rondom: pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten. Maar het kan ook over andere zaken gaan, die betrekking hebben op het deelnemen aan scouting. Bijvoorbeeld financiële problemen, waardoor een lid niet deel kan nemen aan een kamp.

Zoals de naam ‘vertrouwenspersoon’ al zegt, wordt alles wat met de vertrouwenspersoon wordt besproken, vertrouwelijk behandeld. Dat wil zeggen dat niemand hoeft te weten wat er met de vertrouwenspersoon is besproken of dát er met de vertrouwenspersoon contact is gezocht. Andere mensen (bestuur, ouders, betrokkenen) worden alleen ingelicht als dat samen is afgesproken. Alleen als er sprake is van strafbare feiten dan zal er, in overleg, contact gezocht moeten worden met het bestuur en het bevoegd gezag.

De vertrouwenspersoon zal samen met de melder proberen te zoeken naar een oplossing. Dat kan bijvoorbeeld een gesprek met de leiding of met het bestuur zijn. Desgewenst kan de vertrouwenspersoon hier ook bij aanwezig zijn om de melder bij te staan. De vertrouwenspersoon zal niet optreden als mediator. Ook kan de vertrouwenspersoon de melder in contact brengen met personen of instanties die verder kunnen helpen in het specifieke probleem. In ernstigere gevallen kan het ook steun zijn bij het doen van aangifte en in gang zetten van het protocol ongewenst gedrag.

Wie is de vertrouwenspersoon?

Ik ben Mariska Roos en heb binnen Drostengroep Scouting Coevorden de rol van vertrouwenspersoon op me genomen. Ik ben een beetje in het scoutingwereldje gerold door mijn dochter die, met veel plezier, bij scouting zit. In het verleden ben ik ruim 10 jaar werkzaam geweest als beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine en nu werk ik met veel plezier in een kledingverhuurwinkel. Ik houd erg van creatief bezig zijn, muziek luisteren, koken en bakken  en met kinderen omgaan.

De reden waarom ik me heb aangemeld als vertrouwenspersoon is omdat ik denk dat het geen overbodige luxe is in deze tijd dat deze functie bij elke club aanwezig is, omdat het in bepaalde omstandigheden fijn is/kan zijn om over “problemen” te kunnen praten met een derde persoon. Ik kan goed luisteren en denk dat ik als “buitenstaander” een objectief beeld kan vormen van bepaalde situaties.

Uiteraard hoop ik dat ik niet vaak nodig ben, want dat betekent dat het allemaal goed gaat. Maar als ik nodig ben zal ik me voor de volle 100% inzetten en ben ik er voor alle leden, groot en klein, van de Drostengroep. Ik hoop dat dit bijdraagt aan het vertrouwen dat alles wat besproken wordt, ook vertrouwelijk wordt behandeld.

Ik ben bereikbaar op het e-mailadres / telefoonnummer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-38183977

Real time web analytics, Heat map tracking

Login

Contact

Ballastweg 52
7741 ZLCoevorden
Tel*: 0524 513624
Mail: info@drostengroep.nl

*Alleen bereikbaar tijdens opkomsten op vrijdag en zaterdag

Laat je uitdagen!