Wika 2023 – De Yekko op skies

De Sage van de Skiende Yekko

In het jaar 1524, in het bergachtige gebied van de Franse Alpen, werd er gesproken over een Yekko die zich op een opmerkelijke manier voortbewoog: skiënd! Niemand had ooit zoiets gezien en de lokale bevolking was in verwarring.
De Yekko was een van de weinige overgebleven Yekko’s op aarde en hij had geleerd hoe hij op ski’s moest staan door te kijken naar de menselijke skiërs die afdaalden van de bergtoppen. Met zijn enorme teelballen die tegen zijn benen stuiterden, en zijn mamoetachtige slurf in de lucht, zoefde hij over de besneeuwde hellingen als een pro. Zijn zijdezachte vacht wapperde in de wind terwijl hij glimlachend voorbijgangers begroette.
Mensen uit de omliggende dorpen kwamen naar de bergen om deze ongewone verschijning te aanschouwen. Sommigen waren bang voor hem, anderen waren gefascineerd door zijn vaardigheden. Maar hij was een vriendelijke Yekko en hij begroette iedereen die hij ontmoette met een tip van zijn hoed en een knipoog.
Op een dag kwam er een groep jagers naar de bergen, vastbesloten om de Yekko te vangen en te doden om zijn huid te verkopen.
Terwijl de jagers door de besneeuwde bergen snelden, gleed de skiënde Yekko steeds sneller en sneller. Hij was bijna onzichtbaar tussen de mist die rond de bergtoppen hing.
Toen de jagers hem eindelijk in het vizier kregen, was het al te laat. De Yekko scheurde langs hen heen, terwijl ze tevergeefs probeerden hem te grijpen. Het enige wat ze vonden was een gebroken skistok, achtergelaten door de snelste en behendigste skiër die ze ooit hadden gezien.
Sommigen zeggen dat de skiënde Yekko nog steeds vrij rondzwerft in de Franse Alpen, ongrijpbaar en onverslaanbaar. Anderen beweren dat hij al lang geleden is gestorven, maar dat zijn geest nog altijd voortleeft in de harten van degenen die hem hebben zien skiën.
Wat er ook van waar mag zijn, het verhaal van de skiënde Yekko blijft voortleven als een legende van onverschrokkenheid en behendigheid op de ski’s, en als een herinnering aan de tijd dat deze bijzondere wezens nog vrij rondliepen op aarde.